Home / SISTEMUL JUDICIAR / Un procuror stagiar din Craiova a primit lecții de la procurorul general în plenul CSM
Procurorul stagiar Angela Bianca Ispas (în dreapta)

Un procuror stagiar din Craiova a primit lecții de la procurorul general în plenul CSM

Un procuror stagiar de la Parchetul de pe lângă judecătoria Craiova, desemnat reprezentantul stagiarilor care contestă examenul de capacitate în plenul CSM, a primit lecții punctuale de la procurorul general al României, Tiberiu Nițu, cu privire la o speță de la examen, care trebuia soluționată prin rechizitoriu și nu prin clasare cum au făcut numeroși candidați.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuție, astăzi, Nota Direcției resurse umane şi organizare nr. 377/13727/2015 privind memoriile formulate de următorii candidaţi la examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari, organizat în perioada 3 iulie – 5 noiembrie 2015: PRECUP GABRIELA ELISABETA, ISPAS ANGELA BIANCA, LESCAE ANDREEA ANA, BUZOIANU MIHAELA ALEXANDRA, DOBRE MIHAI ALEXANDRU, GUIU GEORGIANA EDWINA, BUZENSCHI VERONICA, DUMITRU CORINA, BOJIN GEORGE BOGDAN.

Șase procurori stagiari din cei enumerați mai sus au fost prezenți la sediul CSM din București, la discutarea acestui punct. Cei șase au desemnat-o reprezentant care să vorbească în numele lor pe Angela Bianca Ispas, procuror stagiar în Craiova. Aceasta a luat note de 10 la drept civil și drept procesual civil, 8,27 la drept penal și 2,80 la drept procesual penal, adică la cea mai importantă materie pentru un procuror. Regulamentul de examen prevede că pentru a fi admiși și a deveni magistrați definitivi candidații trebuie să aibă minim media 7 și minim 5 la fiecare materie. După proba scrisă este și o probă orală.

”Doresc să susțin inechitatea probei de procedură penală. Subiectele nu au fost elaborate corespunzător, lasă de dorit”, și-a început discursul procurorul stagiar Ispas. După ce a enumerat nemulțumiri legate de subiectele 1 și 5 de la examen, a urmat o discuție mai lungă despre subiectul nr.3.

”Cea mai gravă problemă e la subiectul nr. 3. S-a dat speță cu greșeli. Sunt foarte multe contestații. Dacă ne uităm la judecători, același tip de subiect, nu au existat contestații. Acolo,  comisia a făcut un subiect foarte bun. La noi au venit și au spus nu doar greșelile trebuie punctate, trebuie să observați și omisiunile. Sunt zeci de omisiuni în speță. Ele nu au putut fi observate toate și motivate în timpul examenului. Sunt extraordinar de multe omisiuni din cauză că subiectul nu a fost formulat corect.  Dacă s-ar da o problemă cu 60 de soluții, ar putea comisia de contestație la barem să spună că doar 5 se punctează si că cine a găsit alte soluții nu se punctează?. La noi a devenit greșeală orice omisiune. Sunt o mulțime de erori. Dacă s-ar da din nou subiectul, dacă ați încerca să găsiți pe cod toate lipsurile, ați vedea că nu sunt suficiente 4 ore de examen. La judecători s-a dat erorile din minută, nu dintr-o speță întreagă. Nu e în regulă subiectul, e o loterie!! Dacă cineva nu a nimerit cele 5 alese de comisie a pierdut jumătate din punctaj”, a spus procurorul stagiar.

”Cine vine la examen vine pentru că-și dorește. În toți anii am fost toți 250. Au fost ani când unii au venit chiar dacă aveau pe cineva mort în familie și nu au mers la înmormânatre sau copii bolnavi acasă. Subiectele ar trebui să poată fi rezolvate de orice procuror definitiv si după o noapte de urmărire penală. Asta ar trebui să se verifice la noi. Chiar dacă persoana nu e la capacitate optimă, să poate face. E profund inechitabil.”, a mai adăugat tânăra.

Art. 25 din Legea 303/2004

(1) După încheierea perioadei de stagiu, judecătorii şi procurorii stagiari sunt obligaţi să se prezinte la examenul de capacitate. În cazul în care judecătorul stagiar sau procurorul stagiar este respins la examenul de capacitate, el este obligat să se prezinte la sesiunea următoare.

(2) Lipsa nejustificată de la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la două sesiuni atrage pierderea calităţii de judecător stagiar sau de procuror stagiar. În această situaţie, judecătorul sau procurorul stagiar este obligat să restituie bursa de auditor de justiţie şi cheltuielile de şcolarizare efectuate pentru formarea sa profesională.

Discuții aprinse s-au stârnit în plenul CSM odată cu dezbaterea subiectului nr.4 de la examenul de capacitate care consta într-o speță cu ultraj prin amenințare la un polițist.

Procurorul Tiberiu Nițu (în drepta imaginii)
Procurorul Tiberiu Nițu (în drepta imaginii)

”E unul dintre cele mai controversate subiecte din tot codul penal!”, a spus stagiara. Aceasta a primit lecții chiar de la procurorul general Tiberiu Nițu. Mai jos puteți asculta fragmente din discuțiile dintre Ispas și Nițu în ședința plenului CSM.

Procuror stagiar Georgiana Guiu (ultima în dreapta)
Procuror stagiar Georgiana Guiu (ultima în dreapta)

Procurorul stagiar Angela Ispas a solicitat invalidarea probei de procedură penală. ”Dacă nu se poate invalidarea punctuală a acestei probe, atunci invalidarea examenului”, a spus ea. Aceasta a fost suținută de procurorul stagiar Georgiana Guiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, care a luat 4,65 la drept penal. Procurorul Gheorghe Muscalu a intervenit și a spus că este o rușine că majoritatea din cei o sută de procurori stagiari care au dat examen de capacitate au note de 5, 6 și 7 la penal și procedură penală. Mai jos îl puteți auzi pe procurorul Muscalu de la DIICOT.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *