Home / SISTEMUL JUDICIAR / Protocol de colaborare în proiectul AUDIS. Sălile de audiere a minorilor sunt la Dolj și Cluj
Sala audiere minori

Protocol de colaborare în proiectul AUDIS. Sălile de audiere a minorilor sunt la Dolj și Cluj

Reprezentanții CSM, ai Poliției, au Ambasada Franței și a unor organizații pentru drepturile copilului au semnat Protocolul de colaborare din cadrul proiectului „AUDIS – pentru o mai bună audiere a minorilor”. Sălile de audiere existente sunt la Dolj și Cluj. Se va amenaja una și la Parchetul București. 

Consiliul Superior al Magistraturii, Ambasada Franței în România, Ministerul Justiției, Inspectoratul General al Poliției, Ministerul Public, Agenția Naționala Împotriva Traficului de Persoane, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC şi Asociația federativă „La Voix de l’Enfant” au semnat în 15 septembrie, la Reşedinţa Franţei, Protocolul de colaborare pentru îmbunătățirea condițiilor de audiere a minorilor.

Cooperarea părţilor semnatare ale protocolului se desfăşoară în cadrul proiectului „AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România”, susţinut tehnic şi financiar de Ambasada Franţei în România şi are ca scop îmbunătăţirea cadrului legislativ, precum şi a practicilor instituţionale şi profesionale din România, pentru asigurarea unei justiţii adaptate nevoilor minorilor victime, martori sau autori ai unor infracţiuni.

Conform protocolului, activităţile comune ale părţilor semnatare urmăresc facilitarea schimbului de experienţă şi încurajează munca în echipă pluridisciplinară între magistraţi, poliţişti, asistenţi sociali, psihologi şi medici, pentru a permite îmbunătăţirea condiţiilor de audiere a minorilor victime, autori şi martori prin organizarea de audieri filmate, crearea de săli adaptate pentru acestea şi sesiuni de formare specializată pe această temă.

La solicitarea Comitetului de pilotaj al proiectului,  alături de sălile de audiere existente în judeţele Cluj şi Dolj, este în curs de înfiinţare o sală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu scopul de a încuraja utilizarea optimă a acestui dispozitiv în cadrul anchetelor penale care implică minori.

Reprezentanţii părţilor semnatare sunt parteneri ai proiectului „AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România”, contribuie la realizarea acestuia şi trebuie să implementeze activităţile cu respectarea celor mai înalte standarde profesionale şi de etică.

Inaugurare sală audiere Cluj
Inaugurare sală audiere Cluj

Consiliul Judetean Cluj a inaugurat, îb 10 aprilie 2014, in prezenta presedintelui de atunci Horea Uioreanu si a vicepresedintilor Ioan Oleleu si Vakar Istvan, dar si a conducerii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj, noua sala specializata in audierea minorilordin cadrul DGASPC.

Proiectul, în valoare de aproximativ 80.000 de euro, este unul pilot, realizat cu sprijinul Federaţiei “La voix de l’enfant” (Franţa), a Ambasadei Franţei în România care a asigurat finanţarea în proporţie de 80%, respectiv cu ajutorul celor două consilii judeţene din Cluj şi Dolj, care, prin intermediul serviciilor publice de asistenţă socială şi protecţia copilului din subordine, au contribuit cu restul de 20%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *