Home / AVOCATURA / Un avocat și conferențiar cunoscut din Cluj dă exemplu Baroul Dolj

Un avocat și conferențiar cunoscut din Cluj dă exemplu Baroul Dolj

Avocatul și conferențiarul Radu Chiriță de la Facultatea de Drept UBB Cluj dă exemplu Baroul Dolj, într-o opinie critică la adresa UNBR, pentru modul cum acționează pentru protejarea intereselor avocaților. 

”Suntem câteva zeci de mii de avocaţi în România, vrând-nevrând membri ai UNBR. Nu-i pun la socoteală pe martorii lui Bota şi alţi arhangheli ai dreptăţii din ăştia, pentru că aia nu sunt avocaţi. Nici ăştia de la unebere nu sunt toţi avocaţi, dar mai găseşti câte unu-doi printre ei. Tehnic vorbind, rolul UNBR este să ne organizeze activitatea şi să ne protejeze interesele de castă, dar toată această polologhie s-a redus la o sumă de reglementări aberante şi la un eşec major în protejarea intereselor avocaţilor. Dacă la nivel de barouri, uneori se mai face câte ceva (aşa, din exterior, mi se pare foarte fain modul în care acţionează Baroul Dolj) la nivel central s-a creat un mare rahat. Sunt multe de zis, enumăr câteva mai jos.”, scrie Radu Chiriță pe blogul său. 

Un exemplu în acest sens este comunicatul din 11 septembrie 2014 al Baroului Dolj de solidarizare cu avocații din Baroul Cluj, în care scria: ”Consiliul Baroului Dolj a luat act cu mare îngrijorare de incidentul care a avut loc în data de 2 septembrie 2014 la Judecătoria Cluj-Napoca în cursul dezbaterii dosarului nr.9l38/2ll/2012, când, din dispoziția doamnei judecător Daradics Oana Maria, doamna avocat Kapcza Mikolt Kriztina a fost scoasă de jandarmi din sala de judecată în timpul exercitării mandatului său de apărător.”

Radu Chiriți critică lipsa de reacție a UNBR în unele cazuri: ”E plin Parlamentul de avocaţi, dar se adoptă tot felul de legi care ne îngreunează activitatea. Când ceva nu le convine, DNA-ul sare în sus de 5 metri, dar unebereu tace din gură. Au ajuns judecătorii să facă scandal pe tema SRI în justiţie, unebereu şi-a arătat susţinerea printr-un comunicat şi cam atât. Fără scandal, fără presiuni, nu faci nimic în ţara asta… Oare de ce ai noştri nu au făcut nicio plângere la CSM pe tot felul de teme? Se comportă unii dintre judecători cu avocaţii ca nişte vechili cu iobagii, unbr-ul tace. Suntem singura ţară în care nu se pot programa şedinţele de judecată astfel încât să nu stai 10 ore pe culoar ca vitele, unebereul tace. Au fost arestaţi avocaţi pentru modul în care şi-au desfăşurat activitatea, unebereul tace. Un avocat din Cluj (probabil şi alţii) a fost trimis în judecată pentru că a refuzat să dea declaraţie cu privire la informaţiile aflate de la clientul său, iar unbereul şi baroul Cluj au fost mucles. Normal, când se judeca acea cauză, ar fi trebuit ca toţi avocaţii din Cluj să fie în sală, ca să ştie şi omul ăla care a refuzat să îşi trădeze un client şi să se pişe pe confidenţialitate că nu e singur. Singur a fost. Iar exemple din astea sunt cu miile.

Pe scurt, domnilor de la unebere, sunt membrul uniunii voastre pentru că e obligatoriu. Altfel, nici măcar o secundă nu m-aş gândi pentru că, în afară de faptul că îmi luaţi nişte bani lunar, nu faceţi absolut nimic pentru mine. Din contră…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *