Home / ACADEMIC / Discursul decanului Facultății de Drept din Craiova la lansarea volumului omagial Liviu Pop la Cluj
Decanul Sevastian Cercel

Discursul decanului Facultății de Drept din Craiova la lansarea volumului omagial Liviu Pop la Cluj

Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Craiova, Sevastian Cercel, a vorbit, în Aula Magna de la UBB Cluj, despre profesorul emerit și omul Liviu Pop, de la facultatea de Drept din Cluj, cu ocazia lansării volumului omagial Liber Amicorum. Cercel a învățat când era student după cărțile profesorului Liviu Pop drepturi reale și obligații.

”Când este zi de sărbătoare la Facultatea de Drept a Universității din Cluj este sărbătoare în lumea dreptului românesc. Când sărbătorit este Profesorul Liviu Pop, este sărbătoarea științei  și a culturii juridice românești. Sunt onorat să fiu astăzi aici, în mijlocul dvs., la o sărbătoare a prietenilor profesorului Liviu Pop și mulțumesc pentru invitație organizatorilor acestui eveniment.

Am două gânduri să transmit, oltean fiind, posibil să fie mai multe cuvinte. Unul instituțional și altul personal. Cu permisiunea dvs., voi inversa susținerea lor.

În plan personal, nu am avut onoarea, nu am avut bucuria să îl întâlnesc la catedră pe domnul profesor Liviu Pop, pentru simplul fapt că, din Craiova fiind, a fost drum lung până la Cluj, student cum eram. De curând, nu sunt mulți ani de atunci, dar pentru mine sunt foarte importanți, prin mijlocirea unui om despre care aveam să aflu că este foarte bun prieten cu pofesorul Liviu Pop, domnul decan Motica, aici de față, căruia îi mulțumesc și pe această cale, am avut șansa să cunosc omul Liviu Pop.

Multe lucruri s-au spus aici, și multe aș vrea să spun și eu. Voi spune doar atât: Am învățat foarte mult în acești puțini ani și voi spune doar un mic secret pe care l-am descoperit de la domnia sa. Se numește simplu: punctualitate. Aveam să înțeleg în timp că după programul de lucru al profesorului Liviu Pop îți poți regla ceasul. că ora exactă în dreptul civil se dă la Cluj-Napoca și sub semnătura profesorului Liviu Pop.

Aveam să observ cu această ocazie, în acest context fericit și onorant pentru mine, că Domnia Sa intra în învățământul juridic superior aproximativ în perioada în care subsemnatul, și mulți colegi din generația mea, dobândeam sau nu capacitate de folosință. Și după o viață în slujba dreptului civil și dreptului românesc în general, poți să constați că profesorul Liviu Pop, omul Liviu Pop a semănat în rândul colegilor, în rândul studenților, în tot dreptul românesc, semințe rodnice.

Spunea foarte frumos domnul rector că ele vor rodi multă vreme de aici încolo. Pentru mine este un privilegiu că l-am cunoscut în ultima perioadă pe domnul profesor Liviu Pop, pe omul Liviu Pop, și, în acest context, un motiv în plus să fiu prezent astăzi aici. De altfel, și voi încheia latura subiectivă, am avut șansa să îl cunosc cu mult înainte de a-l întâlni. Era un nume pe o carte. În anii ’90, student la Facultatea de Drept să fi fost și să nu ai pe masă cărțile de drepturi reale și de teoria generală a obligațiilor de la Cluj, ale profesorului Liviu Pop, înseamnă că nu ai fost în bibliotecă. Între timp, lucrările domniei sale, nu doar pentru juriști, sunt binecunoscute. Ele astăzi duc mai departe gândul pe care omul Liviu Pop l-a avut acum ani…nu îi socotesc eu pe toți, când a intrat în învățământul juridic românesc.

decani cluj si craiova

Instituțional, sunt onorat să aduc un mesaj al rectorului Universității din Craiova pentru sărbătoarea de astăzi, în mod special pentru domnule profesor Liviu Pop. Domnul Dan Claudiu Dănișor este jurist, pentru cei care nu îl cunosc, dar cei mai mulți de aici îl cunosc foarte bine, și a avut ocazia să se întâlnească în multe împrejurări cu profesorul Liviu Pop. Domnia sa regretă că nu este astăzi aici, dar este alături de dumneavoastră și vă transmite multă sănătate și La Mulți Ani!

În plan instituțional, la nivelul facultății, consiliul Facultății de Drept a Universității din Craiova m-a împuternicit să vă înmânez, cu acest prilej, o plachetă omagială care este scrisă în limba latină: „Cu aleasă prețuire, la 43 de ani în slujba dreptului civil românesc, profesorului Liviu Pop”. La mulți ani, Domnule Profesor!”, a spus decanul Sevastian Cercel. Acesta i-a înmânat o plăchetă omagială profesorului de la Cluj.

primire placheta liviu pop (1)

Profesorul emerit Liviu Pop
Profesorul emerit Liviu Pop

Volumul ”Liviu Pop. Liber Amicorum” a apărut la editura Universul Juridic și poate fi comandat AICI, la reducere cu 20%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *